Avlak Yerleri Beykoz çubuklu avlak yerleri, av meraları

'İSTANBUL AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 15 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İstanbul, Boğazda Balık Avı

    Evet, boğazı incelemeye devam ediyoruz. Vaniköy, Kuleli meralarını daha önce incelemiştik. Şimdi yine boğazın merkezinde Akıntı Burnu merasının tam karşısındayız. Burdada yine nerelerden olta atılması gerektiği hakkında size bilgiler vermeye devam ediyoruz.
    Akıntı Burnu'nun boğazın en işlek merası olduğunu daha önce belirtmiştik. Aynı şeyi Kanlıca ve Çubuklu içinde söylemek herhalde yalnış olmaz. Çünkü Kanlıcada boğazın en dar bölgesinde bulunuyor. Buda göç zamanı özellikle tekne ile avlananlar için bir avantaj sağlıyor. Tabi birde akıntı ve rüzgar durumu var. Havanın Lodos veya Poyraz olması bu iki sahilde balık olup olmayacağını belirler. Yani akıntı ne derse o olur. Birde tabi Lüfer ve Levreklerin kıyılara sürdüğü İstavrit ve Sardalyalar var. Lüfer yumurtlama öncesi öyle azgın olur ki İstavritler neredeyse kıyılara atlayacak duruma gelir. Bu da Kıyı Balıkçıları için güzel bir gün geçirmek demek. Bunuda 12 li Çaparilerle çekilen balıklardan da çok net görebilirsiniz. Birde bunlara Çinekop eklendimi gün çok bereketli geçmiş demektir. Zaten İstanbul'un kalabalığını biliyorsunuz. Gün boyunca çekilen stres sıkıntı böyle avlarla bir nebze olsun unutturuyor herşeyi. Keşke sürekli böyle avlar yapılsada insanların yüzleri gülse. Ama maalesef balık işi böyle değildir. Özellikle boğazda kış zamanı gelince ocak ayından nisan ayına kadar kıyılar balık yapmaz. Tek tük İstavrit, Zargana. Eşkina ve İspari yakalanır o kadar. Mayıs ile beraber Gümüş balıkları ve İzmaritler ufak ufak av vermeye başlar. Ondan sonrada İstavrit-Sardalya ardında Lüfer ailesi boğaza girerek av zamanını başlatmış olur. Şimdi bu avları nerelerde yapmanız gerektiğini anlatalım.

    Öncelikle Çubuklu'da Hidiv Kasrına çıkan yolun önündeki meralardan başlayalım. Burada değişik olta takımları ile denemeler yapabilirsiniz. Mesela en çok tutulan balık olan İstavrit'ten sıkılırsanız hemen Hırsızlı bir takım yapıp Sarıkanat için atabilirsiniz. Ayrıca burada Zargana'da bol miktarda av verir. Aynı zamanda Palamut, İzmarit, Gümüş de yakalanabilen balıklardır. İzmarit için 8-10 no sinek iğneler tercih edilir. Kurşunda akıntının durumuna göre 30-100 gr arası kullanılmalı. Burası Şemsipaşa gibi bol akıntılı bir yer olduğundan çoğu zaman ağır kurşunlar ile vuruşları hissetmeme gibi durumlarda yaşanır. Buna bir çare yok maalesef. Mesela KuşadasıDarboğazdaki yoğun akıntılarda 200-250 gr kurşunlarla av yapılır. Bu şekil avlarda gerçekten insanda hiç tat bırakmaz.

    Aslında Hidiv Kasrının solundan Ajia Hotel yanına kadar her yerden olta atmanız mümkün. Bu bakımdan Kanlıca sahili kıyı balıkçıları için güzel yerdir. 60 metre civarı derinliği vardır. Köprüye'de yakın olması İstanbul'a yeni gelenler içinde çok güzel bir manzara oluşturur. Böyle yerlerde balık yakalamak havada fırtına yoksa her zaman zevklidir. Tabi arada İskorpit ve Gelincik de çok yakalanır ama bu balıkları seven avcılarda az değil. Yeterki balığı tanıyıp acı çekmeyesiniz. İlla tek bir noktadan avlanmak isterseniz Hekimler Sitesi önü iyi ve nezih bir yer olmasıyla olta atmaya müsait bir avlaktır.


    Çubuklu Sahili

    Çok güzel bir Marinaya sahip sahil kenti. Balık avıda özellikle haftasonu çok yoğun şekilde yapılır. Hemen hemen tüm sahil boyunca olta atanları görebilirsiniz. Gerçi çoğu takılan oltaları açmakla uğraşır o ayrı. Çünkü Çubuklu, Kanlıca akıntısı bol bir yer. Dolayısıylada oltalar durmadan birbirine karışabilir. Bu yüzden de ağır kurşunlar kullanılmalı. Yoksa attığınız oltayı geri çekmek için sahili uçdan uca gezebilirsiniz. Tabi acemi olan veya boğazda ilk kez olta atanlar için bu açıklamayı yaptık. İşi bilen ustalar böyle bir sorun yaşamazlar. Önceden bir izleyip tecrübe edinmekde fayda var. Avlanacak mera olarakda Çubuklu sahili dedik ama belli başlı yerlerde vardır. Mesela Dalgıç Okulu önleri. Burda Çapari ile Sardalya ve Çinekop bol av verir. Haftaiçi nispeten daha sakindir. Çapariler koyu yeşil ve 12 li şekilde yapılır. Ayrıca Hırsızlı oltalarda Sarıkanat ve Kıbrısla Kefalde avı yapılan diğer balıklar. Hidiv Kasrını zaten daha önce söylemiştik. Mera bakımından oldukça güzel bir alan. Birde Beykoz tarafında Paşabahçe ve Beykoz Sosyal Tesisleri var. Oralardan da olta atılacak güzel yerler bulabilirsiniz. Gerçi haritada sizler için yerleri işaretledik. Çıkan balık ise yine aynı ama arada Palamut alındığıda oluyor. Gerçi orada çok fazla Gırgır faaliyetleri oluyor. Koca tekneler balıkları Bababuruna doğru çevreleyip ağlarla topluyorlar. Buda haliyle kıyı avınıda oldukça etkiliyor. O kadar mail atılmasına rağmen hala bir müdahale söz konusu değil. Herhalde yasanın değişmesi gerekecek. ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

     
    gurolermis, Kader ESENCAN ve Şükrü bunu beğendi.
  2. gurolermis

    gurolermis Dadlu Su Balukçusu Balıkçı

    Katılım:
    27 Mart 2020
    Mesaj:
    8
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İstanbul
    Web Sitesi:
    Çocukluğumun ve Gençliğimin geçtiği yerler. Beykoz güzeldir

     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  3. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Şimdilerde Sokağa çıkma ve avlanma yasağı var...Sanırım bu meralar boştur....
     
    İsmail ESENCAN ve gurolermis bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş