Av Teknikleri Mendireklerde zıpkınla balık avcılığı...

'ZIPKINLA BALIK AVI YÖNTEMLERİ' forumunda Onur GÜNER tarafından 12 Şubat 2009 tarihinde açılan konu

  1. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    Mendirek, liman içlerini yada özel alanları dalga,rüzgar gibi doğal faaliyetlerden korumak amacı ile büyük taşların denize insanlar tarafından dökülmesi ile oluşturulmuş dalgakıranlardır. Taşların kütlesi ve şekli mendireğin konumuna , açık deniz ile olan bağına ve mendireğin uzunluğuna göre çeşitli şekillerde olabilir. Taşlar genel olarak küp şeklindedir.

    Mendireklerde derinlik genel olarak liman ile birleştiği yerlerde ki biz buna mendireğin burnu deriz, daha fazladır. Akdeniz ve Ege denizi için bu derinlik 8 -10 m ile 15 – 20 m civarındadır. Kara ile bağlantısı olan yere doğru derinlik azalır ve nihayetinde kıyıyı yakalar.

    Kısacası mendirekler insan eli yapılmış, liman içlerindeki yapıları ve tekneleri korumak amacı ile yapılmış yapay resiflerdir.

    Zıpkın ile balık avı düşünüldüğünde bir çok avcının pek de dikkatini çekmez. Birkaç deneme yapan biri mendirekte balık olmadığını düşünebilir fakat mendirekler belirli dönemlerde çok sürpriz avlar yapılabilecek mekanlardır. Dökme taştan bahsettik. Bir mendireğin kalitesi aynen bir şarap gibi yıllar geçtikçe artmaktadır. Taşlar üzerinde üreyen midye, yosun gibi canlılar bir çok balığa besin olduğu gibi, yavru balıklar içinde yuva görevi üstlenir. Bu şekilde uzun süre suyun altında kalan taşlar bir çok yaşam formuna bürünür ve doğal taşlara dönüşmeye başlar.

    Mendirekler avlanırken bir çok noktaya dikkat etmemiz gerekli. Bunların en başında güvenlik gelmektedir. Yoğun tekne trafiği olan meralarda kıyıya yakın olmalı ve şamandıra kullanmak güvenlik açısından işimize yarayacaktır. Özellikle mendirek burunlarına fazla yaklaşmamız gerekli. Buralarda trafik çok daha yoğun olacaktır. Mendirekler olta balıkçılığının da fazlasıyla yapıldığı bölgeler olduğu için suyun altında bol miktarda misina ve iğneye rastlamanız olası. Mendirek içlerinin dalışa yasak olduğunu buradan belirtiyim.

    Mendirekte yapılacak avlar için orayı ziyaret eden balıkların cinsine göre, mendireğin derinliğine göre ve sudaki görüşe göre farklı malzemeler kullanmalıyız. Mendirekler çok güzel havalarda bile bulanık olabilir. Çünkü taşların bittiği nokta büyük ihtimalle kumluk olacağı için en küçük hava hareketlerinde dahi görüşü bozmaya yeter. Bu bakımdan farklı boy tüfeklere ihtiyacımız olacaktır. Ama genel anlamda hafif puslu bir mendirek için 90 veya 100 cm lik bir tüfek işimizi görür. Hafif ve yumuşak palalı bir palet. Siyah veya kamuflaj desenli bir elbise takımı tamamlar. Dışı çıplak olan elbiseler kıyıya yakın yapılan dalışlarda çok zarar göreceği için jarse elbise öneririm Sığ sularda dahi av yapılacağı için gerektiği zaman sırt ve bilet ağırlığı kullanılabilir.

    Yapılacak av için mendireğe girilecek nokta önemlidir. Mendireğin kıyı ile buluştuğu noktadan itibaren,mendireği solunuza alarak taşlara paralel olarak ilerlemeye başlatın. Sessizlik çok önemli. Uyguladığımız teknik genel olarak pusu (bekleme) tekniği olacağı için nefes tutma süresini önemli. Taşların yavaş yavaş aşağılara doğru döküldüğü yerlerde siper alarak yapılan beklemelerde sürpriz avlar önümüze çıkabilir. Mendirekler de bulunan büyük kaya kütleleri arasında taş altı avı yapma şansınız büyük gibi görünse de taş altı avı için pek de uygun yerler değildir. Birbiri ile bağlantısı olan kütleler arasında balıkların kaçmak için birden fazla seçeneği bulunur. İri bir balık vurduğunuzu varsaysanız bile birbirine bağlantılı taşlar arasında çabucak kaybolma ihtimali yüksektir. Pusu tekniği her mendirekte iş yapar.

    Mendireklerdeki balık yoğunluğu ve türleri bölgeye, mevsime, havanın durumuna, suyun sıcaklığına, mendirekteki trafiğin ve insan faaliyetlerinin durumuna göre değişir. Genel olarak mendirek burnuna yaklaştıkça derinliğin de artmasıyla balık yoğunluğu ve çeşitliliği artar. Balıkçıların temizlediği ağalar, suya atılan ölü balıklar gibi organik atıklar bir çok balığa besin sağlar.
    Suya ilk girdiğinizde sizi karşılayan kefaller bir çok avcı balığın mönüsünü süsler. İlgilenmemenizi öneririm. Büyük bir kefal sürüsün önümden geçip gittiğinde, kefallerin arkasında çok iri levreklerin ve kofanaların takip ettiğini bir çok kez yaşadım. Mendirek taşarlının birçok balığa yuva olduğundan bahsettik. Nerdeyse vurulamayacak balık türü yoktur. Derinliğin artığı bölgelerde akya, sinarit, minekop, torik, ceylan gibi türler avlayacak küçük balık peşinde cesurca kıyıya sokulurlar. Levrekler ise mendireklerin daimi misafiridir. Kefal ve diğer balık yavrularının fazlasıyla bulunması bu balığı buraya çeker. Mendirekte avı son derece kolaydır. Yapı itibari ile levrek meraklı ve cesur tavırlar sergileyen bir balık. Mendirekte iki tip avı çok verimlidir. İlk teknikte mendireğe açıktan yaklaşın. Sessiz bir şekilde açıktan kıyıya doğru , hatta taşların yapısına göre tüfeğiniz hafif yukarı bakar şekilde kıyıya bakar durumda beklemeler yaparak mendireği tarayın. Eğer levrek varsa hiç tereddütsüz gelecektir. Diğer bir teknik ise bu tekniğin tam tersidir ve büyük bireylerin rastlama ihtimali çok daha yüksektir. Taşların bittiği noktaya kadar inin. Sırtınız karaya dönük olacaktır. Tüfeğiniz açığa bakar şekilde beklemeye başlayın. O noktalarda suyun bulanıklığı kuma yakınlığı ile doğru orantılı olarak daha fazla olacaktır. İşte bu levreğin sevdiği bir ortam. Tüfeğiniz açığa bakar şekilde bekliyoruz. Levrek büyüklüğüne göre ki büyükse tek veya ikili gelecektir, açık sudan veya yan taraflardan çok yakın ve meraklı şekilde menzile girer. Net bir atışla balığı alabiliriz. Bu şekilde akya, sinarit, minekop, iri sargoz veya ceylan gibi gezici balıklarla karşılaşma ihtimalimiz de çok yüksektir.

    Onur GÜNER

    [​IMG]
     
    Şükrü bunu beğendi.
  2. Onur ADIGÜZEL

    Onur ADIGÜZEL Üye Balıkçı

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Sakarya
    emeğinize sağlık :)
     
    Şükrü bunu beğendi.
  3. discus

    discus Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Kasım 2008
    Mesaj:
    94
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    muhtelif
    üstadım paylaşımın için sonsuz teşekkürler...
     
    Şükrü bunu beğendi.
  4. Fedai

    Fedai Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Akdeniz,Ege,Marmara
    Onur üstadım paylaşımın için sonsuz teşekkürler...
     
    Şükrü bunu beğendi.
  5. Murat VAROL

    Murat VAROL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Mardin
    Paylaşım için teşekkürler Onur Hocam...
     
    Şükrü bunu beğendi.
  6. Nevin

    Nevin Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    93
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ALMANYA-MARMARA-EGE-AKDENİZ
    Onur
    Paylasımın icin tesekkürler
     
    Şükrü bunu beğendi.
  7. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Onur GÜNER..Selam..
    Sana helal olsun...Mendireklerde avlanmak cesaret işidir...Sen bunu çok rahatlıkla yapabiliyorsun....Tebrikler....
     
    Şükrü bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş