Balıkçılık Haber Hastalıklara dayanıklı levrek üretilecek.!

'BALIKÇILIK HABERLERİ' forumunda Admin tarafından 2 Şubat 2019 tarihinde açılan konu

  1. Admin

    Admin Admin Admin

    Katılım:
    3 Kasım 2016
    Mesaj:
    50
    Alınan Beğeniler:
    10,019
    Ödül Puanları:
    10,000
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Antalya'nın Demre ilçesindeki Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nde, Türk ile Macar bilim insanlarının katılımıyla hastalıklara dayanıklı, hızlı büyüyen, az yem tüketen yeni levrek türü geliştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

    levrek-uretimi.jpg
    Merkezi Demre'ye bağlı Beymelek Mahallesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nde, yerli- yabancı biliminsanlarınca başlatılan proje çalışması kapsamında, hastalıklara dayanıklı levrek üretilecek. Bu amaçla bilim insanları tarafından ön çalışma başlatıldı. Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'ndeki çalışmaya; Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemil Kaya Gökçek, Akdeniz Üniversitesi'nden Uzm. Dr. Türker Bodur, Aksaray Üniversitesi'nden öğretim üyesi Dr. Burak Evren, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nden Doç. Dr. Hüseyin Sevgili ile yüksek mühendisler Adem Kurtoğlu, İsa Aydın, Salih Kocakaya ve Macar bilim insanları Doç. Dr. Tomas Szabo ile Tamas Müler katılıyor.

    Levrek ıslahı çalışmasıyla yeni üretim yöntemi geliştirilecek projenin ön çalışmasında, enstitüye gelen bilim insanlarıyla konu üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu konuda Türk ve Macar bilim insanları arasında proje çalışmalarına ışık tutacak değerlendirmeler yapılırken, iş birliği olanakları konuşuldu. Çalışmada erkek ve dişi levreklerden elde edilen yumurta ile spermler, yeni yöntemle döllenerek, üretim gerçekleştirildi.

    İlk verilere göre, ön çalışma başarıyla yapıldı. Ön çalışmalarda elde edilen veriler ışığında; projede hastalıklara dayanıklı, hızlı büyüyen, az yem tüketen yeni levrek türü geliştirilecek. Türkiye'deki balık üreticilerine sunulacak yeni türle birlikte levrek üretimi ve ihracatının da artması hedefleniyor.

    'KONTROLLÜ ISLAH'

    Enstitü Müdürü Rızvan Süyek, "Enstitümüze tahsisli dalyanda yaşayan levrek balıklarına yönelik ıslah çalışması, bir üretim modeli var. Bu üretim modelini Macaristan'dan gelen uzmanlar, üniversiteden gelen uzmanlar ve enstitü çalışanları ile birlikte yapmaktayız. Örneğin; dalyanda bulunan dişi levrek balıklarından aldığımız yumurtalarla Karataş Dalyanı'ndan gelen erkek levreklerden aldığımız spermleri bir kapta birleştiriyoruz. Döllenmesini sağlayarak, kontrollü şekilde ıslahı gerçekleştiriyoruz. Bu hem hastalıklı bireylerin azalması hem daha az yem alan, daha çabuk büyüyen bireylerin elde edilmesi için çok büyük bir proje olacak" dedi.

    Kyn. Hürriyet DHA
     
  2. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Balığın doğal yapısı bozulmamalı
    GDO lu levrek olacak yani
    Genetiği ile oynayacaklar

    Rabbimin yarattığı hali neyse o şekilde kalmalı
     
    Ergun ŞİRİN bunu beğendi.
  3. sametozturk

    sametozturk Üye Balıkçı

    Katılım:
    3 Şubat 2009
    Mesaj:
    215
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    EGE
    İşin özü genlerle oynanarak üretilen levrek. Nacizane düşüncem; Minimum maliyetle üretim maksimum hormon ve akabininde levrekleri tüketen insanlar ve canlılarda ileride oluşacak hastalık ve kansere ön kapıdan davet niteliğinde bir çalışma....
     
    İsmail ESENCAN ve Ergun ŞİRİN bunu beğendi.
  4. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Düşüncelerine kesinlikle katılıyorum, genleri ile oynanmamış hiç bir şey kalmayıncaya kadar devam edecek insanoğlu.! ALLAH sonumuzu hayreylesin...
     
  5. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Mevcut balıklarımızın yaşamlarını koruyamıyoruz...Onların nesillerini yok etmek için elimizden geleni yapıyoruz..
    şimdi kalkıp suni, genleri değiştirilmiş balıklar üretmeye çalışıyoruz...
     
    İsmail ESENCAN ve Şükrü bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş