Avlak Yerleri Mersin Yeşilovacık Tisan av meraları

'MERSİN AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 15 Ocak 2019 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Mersinde Amatör Balıkçılık

    Akdeniz'e kıyısı olan bir liman şehridir Mersin. Çok güzel bir doğası ve upuzun sahil şeridi vardır. Hatta Türkiye'nin en büyük limanı da bu ilimizde bulunur.

    Mersin'de kıyı avları genelde Surf Casting yapılarak olur. Sahillerden oltalar genelde uzak mesafelere atılarak Çupra, Mırmır, İsparoz türü balıklar hedeflenir. Ayrıca limanlarda da Tüylü Çapari ve Beyaz renk sahteler kullanarak Levrek, Baracuda avları yapılır. Yakalanabilen diğer balıklar ise Melanur, Sokar, Kefal, Zargana, Sargoz ve bol bol Balon Balığıdır.

    Levrek ve Kefal avı için aynı zamanda çok sayıda Azmak'da olduğundan çoğu Amatör Balıkçı bu bölgeleri kendilerine mesken edinmiştir. En güzel avlar ise genelde geceleri olur. Son olarak da şunu belirtelim Mersinde her yıl belli Balık Avı organizasyonları yapılır. Mersin meralarını incelerken bunlar hakkında bilgilerde bulabileceksiniz.
    Yeşilovacık, Tisan

    Tisan, Mersin'in Yeşilocavık ilçesine bağlı genelde Ankara dan gelip burda ev almış zenginlerin bulunduğu, muhteşem koyu ve eşsiz güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan bir beldemizdir. Su altı güzellikleri nedeniyle dalgıçlarında yoğun ilgi gösterdiği Tisan, zaman zaman olta balıkçılarını güldüren bir av merası olma özelliğine de sahiptir.

    Burada başlıca Avlak Yeri dediğimiz bir kaç bölge var. Geçmiş zamanda daha da geniş bir meraya sahipken son zamanlar her güzel koylara olduğu gibi burada da balıkların yaşama alanları Trol ve Gırgırlar sayesinde iyice azalmıştır. Ayrıca Balon Balığı denilen illette her yanı kaplamıştır. Yinede zaman zaman özellikle serin mevsimlerde bereketli avlar yaşanıyor. Şimdi, nerelerde avlanılıyor ve hangi balıklar çıkıyor bir bakalım. Tisan'da asıl adı Aphrodios olan Ovacık yarımadası en çok balık çıkan meraların bulunduğu kısımdır. Burada bir batı birde doğu koyu bulunur. Batı koyunun haritada işaret ile gösterdiğimiz kayalık alanları At-Çekyapmaya uygun olup özellikle uykunuzdan feragat ederek tan vaktinde av yapmaya başladığınızda Lambuka, Liçe, Baracuda ve tek tük Levrek sahtenize atlayacaktır. Mera, Korsan Koyunun hemen yanındaki kayalıklardır. Aynı avlar gündüzleri pek gerçekleşmez. İster Spin ile isterseniz de Surf kamış ile avlanın alacağınız balık genelde Balon balığıdır. Gece ise Karagöz, Sargoz, Melanur bol bol Sokar şanslıysanız Çupra oltanıza gelebilecek balıklardır. Tabi size önereceğimiz takım Şamandıralı olanı. Bu bölgede derinlik 5-7 metre olduğundan oltanız kayalıklara sık takılır. Ayaktaşı ile Şamandıra ayarlaması yaparsanız bu sorunu yaşamadan avınızı gerçekleştirebilirsiniz.

    Müze Kayalıkları

    Tisan Limanını geçtikden sonra karşınıza tarihi kalıntılar çıkacaktır. Müze diye adlandırılan bu bölgenin ileri kıyıları kayalık olmasına rağmen olta atılabilecek sessiz sakin avlaklardır. Özellikle gece hafif çalkantılı bir deniz varsa iyi av verir. Başda Karagöz olmak üzere Lidaki, Sargoz, Melanur, Sokar bu bölgede çok çıkar. Oltanızı haritada işaretlediğimiz yerden Köserelik adasına doğru atacaksınız. Mesafe 40 metre ve ilerisi olmalıdır. Burda vuruş azdır ama yakalanan balıklar mutlaka daha iri olur. Baktınız çok vuruş alıyorsunuz demekki kayalık kısımlara yaklaştınız oltanızı taktırmadan çekiyorsunuz. Derinlik 18-20 metre civarı olmasına rağmen kıyılara doğru dip oldukça kayalıktır. Bu nedenle makinanızı çok hızlı bir şekilde sarmalısınız. Sabahları da bazı dik yamaçlardan aşağıya inebilirseniz At-Çek yaparak balık almanız mümkün. Balon balığı avlama durumu hasıl olduğundan yanınızda yedek takımlar getirmeniz önemli.

    Mavikent ve Dana Adası

    Mavikent, huzurla balık avı yapmak için bulunmaz bir yer. Yeşille mavinin ortasında temiz bir hava ve karşınızda Dana adası görüntüsü eşliğinde avlanmak. Bazı zamanlar böyle avlaklar balık tutamasanız bile yinede üzülmeyeceğiniz ortamlardır. Burada oltanızı 60-70 metrelere atarak zilinizi takın ve bekleyin. Dip yapısı itibari ile Mırmır ve Lidaki avı için uygundur. Kumsalı taşlık ama ilerisi kumluk alandır. Yan tarafta olta atıp bekleyebileceğiniz kayalıklar bulunur. Özellikle gece kısır bir av gecesi değilse eğer sık sık ziliniz çalar. Sokarda bol olduğundan sıkılmadan bir av gerçekleştirmiş olursunuz. Bu bölgede aynı zamanda bir batık gemi olması sebebiyle dalgıçlarında sürekli daldığı görülür.

    Buranın tam karşısında da Dana Adası var. Bot veya Tekne ile gidilir. Her yanı kayalıklarla kaplıdır. Dalgıç ve Zıpkıncıların bol olduğu bir yerdir. Mesela Nisan 2014 de Erkan arkadaşımız burada çok sayıda Sargoz ve Lambuka vurmuştur. Çupra da bu adaya çok yanaşan bir balıktır. Genelde botla adanın 30-40 metre açığında avlanılır. Fakat burada yakalanan balıklar nispeten küçük olur. Asıl balıklar Adanın açık denize bakan tarafına doğru yaklaşık 800 metre ilerisinde yakalanır. Kiloluk Trança, Palamut, Çatalkuyruk Papuç Mırmır vs çıkar. Tabi buranın balon balıklarıda yaklaşık 3-4 kilo gelmektedir.Oda takımı koparmadan çekebilirseniz. Ada civarında ise Çupra, Karagöz, Melanur, Gümüş ve Kırlangıç oltanıza gelebilecek balıkların başında gelir. Aşağıda bu yazdığımız meraların resim ve videolarını bulacaksınız. Umarız bu bölgeye gidecek arkadaşlarımıza yardımcı olabilmişizdir.

    TİSAN MÜZESİ AVLAK YERLERİ

    t1.jpg t2.jpg t3.jpg

    KORSAN KOYU MERA

    t4.jpg t5.jpg t6.jpg

    MAVİKENT MERA

    t7.jpg t8.jpg t9.jpg

     

    Ekli dosyalar:

    • t4.jpg
      t4.jpg
      Dosya Boyutu:
      82.9 KB
      Gösterim:
      34
    • t5.jpg
      t5.jpg
      Dosya Boyutu:
      77.2 KB
      Gösterim:
      36
    • t6.jpg
      t6.jpg
      Dosya Boyutu:
      76.1 KB
      Gösterim:
      30
  2. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Ellerine sağlık.
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş