Olta Balıkçılığı Kültürümüzde; Zoka ve Zokacılık

'ZOKALAR' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 20 Kasım 2014 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Sitemizin değerli Üstad' larından sevgili Nasuhi ALBULAK ın kendi döktüğü zokaları ve yemin bağlanma şekillerini gösteren görselleri üstadın affına sığınarak paylaşıyorum ve bir çok dostumuzun faydalanacağını ümid ediyorum. Üstadımızın emeğine sağlık.

    QVF6.jpg KVV8.jpg Y0IQ.jpg GBII.jpg U44P.jpg RC9Q.jpg 4ZOU.jpg RMAT.jpg 9QSP.jpg 1W8I.jpg 0B8R.jpg KORM.jpg KZR4.jpg ZWWO.jpg ZQ00.jpg E6NW.jpg JFP6.jpg XZ1P.jpg 24YU.jpg
     
    Son düzenleme: 7 Aralık 2016
    amorti35 ve Snapper_Bahri bunu beğendi.
  2. befalcon

    befalcon Üye Balıkçı

    Katılım:
    1 Ağustos 2014
    Mesaj:
    19
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Deniz
    Cevap: Olta Balıkçılığı Kültürümüzde; Zoka ve Zokacılık

    Son zamanlarda ne kamış ne makine ne de ip misina bakmaz oldum. Tekne avları için varsa yoksa zoka kullanan bir ustadan aldığım bilgiler kasnak, misina ve zoka üçlemesine beni döndürdü. Dibe ulaşmak uzun sürsede orta suyu tarayarak indirilen zokanın daha avcı olduğunu dinledim. İlk tekne avımda kesinlikle kullanacağım. Lakin Manisa da av marketlerinde zoka çeşitleri bulunmuyor. Özellikle uzun pala iğneli zokalardan son İzmir gezimde 10 tane kadar aldım. Her hobide olduğu gibi küresel şirketlerin esiri oluyoruz. Tüketim çılgınlığı ülkemizin en büyük hastalığı. Malzemeye dünyanın parasını harcıyoruz. Ustalardan zoka kullanımı ile ilgili yorumlar, tavsiyeler bekliyoruz. Teşekkürler.
     
  3. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Olta Balıkçılığı Kültürümüzde; Zoka ve Zokacılık

    Zoka, balık şekli verilmiş olan ve ucunda bir veya bir kaç iğne bulunan kurşun parçalarına denir. Profesyoneller zokalarını kendileri yaparlar sevgili Nasuhi ALBULAK üstadımız gibi, amatörler için bu olanaksızdır, aynen senin gibi hazır zoka almak zorundadır.:)

    Zokalar iki türdür.

    a-) Yemli Zokalar : Yemli zokaların ucundaki iğnelere filato halinde yada balık bütün olarak takılır. Nasuhi ALBULAK üstadım resmetmiştir olayı, zokaların civalı olması nedeniyle meydana gelen parlaklık ve ucundaki yem, dip balıklarının dikkatini çeker ve zokaya atlamalara neden olur. Hemen hemen her türlü balığın avlanmasında yemli zokalar kullanılabilir. Örnek verecek olursam, mercan, çinekop, lüfer, lipsoz, kırlangıç, sinarit, orfoz torik zoka ile avlanılabilir.

    b-) Yemsiz zokalar : Seğirtme ve yünlü olmak üzere ikiye ayrılırlar:

    1- Seğirtme Zokalar : Bunlar da, zoka, kolyoz, uskumru, zargana, çinekop gibi balıkların şeklinde ve parlaktır. Bu zokalar, bu tür küçük balıkları yien balıkların ( Lüfer, kofana, palamut, torik gibi büyük boy balıkların ) avlanılmasında kullanılırlar.

    2- Yünlü Zokalar : Küçük balıkların ( hamsi, istavrit, kraça ) şekli verilmiş, ucunda bir adet iğnesi ve üstünde de bir deliği olan zokalardır. Üstteki deliğe daha çok kırmızı renkli horoz kuyruğundan üç tüy takılır ve bir kibrit çöpü ile sıkıştırılır. Çöp suda şişince tüyleri sıkıştrır, bu tüyler yüzen bir balığın yüzgeçlerini andırdığından avlanacak balık zokanın parlaklığına kanarak oltaya atlar.

    Zokalı Olta Takımlarının Hazırlanması

    Avlanacak balığın iriliğine göre değişen kalınlıkta ( 0.30-0.50 ) 50 kulaç olta gene avlanacak balığın iriliğine göre değişen kalınlıkta ( 0.25-0.50 ) beden alınır. Olta mantara sarıldıktan sonra ucuna 10-15 cm. boyunda kasa yapılır. Kasanın düğümünün üzerine ise yaprak halinde küçük bir kurşun kıstırılır. Kasaya, yine balığın büyüklüğüne göre değişecek 1.5-2.5 cm boyda bir fırdöndü bağlanır. Fırdöndünün diğer ucuna ise 1 metre kadar oltayla aynı kalınlıkta beden takılır. Bu bedenin ucuna takılan ikinci fırdöndünün diğer halkasına yine olta ile aynı kalınlıkta 3-4 metre an beden bağlanır. Bu bedenin ucuna da zoka bağlanarak zokalı olta takmı hazırlanmış olur. Bu takımla lüfer, sinarit gibi yırtıcı balıklar avlanacağından bir hırsız ilavesi gerekir. Hırsız, çift kat 40 numara misinanın zokanın ucundaki iğnenin dip tarafına bağlanarak ucuna 2-3 numara iğne takılması ile oluşan takımdır. Böylece yırtıcı balıklar zokaya yakalandığınd, kurtulmak için çırpındığnda hırsıza da yakalanır ve artık kurtulamazlar.

    Benim anlatacaklarım bu kadar, aklına takılan yer olursa yardımcı olabilirim.:)
     
    amorti35 bunu beğendi.
  4. ishak BALLICA

    ishak BALLICA ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    15 Ekim 2008
    Mesaj:
    3,466
    Alınan Beğeniler:
    102
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Olta Balıkçılığı Kültürümüzde; Zoka ve Zokacılık

    Çok faydalı bir paylaşım olmuş. :)
     
  5. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Cevap: Olta Balıkçılığı Kültürümüzde; Zoka ve Zokacılık

    Helal olsun...Fevkalade bir döküm yapmış...tebrikler..
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. İsmail ESENCAN
    Yanıt:
    8
    Gösterim:
    16,572

Bu Sayfayı Paylaş