Harici Konular Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

'HARİCİ KONULAR' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 10 Aralık 2011 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    [​IMG]

    Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz kökenli “apogon fasciatus” ve “pomadasys stridens” gibi balık türlerinin küresel ısınmanın etkisiyle Akdeniz'de de görülmeye başladığını belirterek, “Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar” dedi.

    Prof. Dr. Gökoğlu, son dönemde Kızıldeniz'den Akdeniz'e yeni balık türlerinin geldiğini tespit ettiklerini ifade etti. Son tespitlerine göre “kardinal balıkları” diye adlandırılan, denizlerin renkli balıkları apogon fasciatusun Akdeniz'e geldiğini anlatan Gökoğlu, pomadasys stridens adlı balığın da bölgeye göç ettiğini belirlediklerini söyledi.

    Balıkların Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etmesinin çeşitli nedenleri olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, başlıca nedenin ise küresel ısınma olduğunu öne sürdü. Küresel ısınmanın ardından Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bariyerin kalkmaya başladığına değinen Mehmet Gökoğlu, “Su parametreleri birbirine paralel olmaya başladı. Bu nedenle Kızıldeniz'den Akdeniz'e sürekli göçler oluşmaya başladı. Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar” diye konuştu.

    Besin zincirinde yeni gelen türlerin, yerli türlere yaşam şansı vermediğini vurgulayan Gökoğlu, kılkuyruk mercan balığı olarak adlandırılan Kızıldeniz kökenli balığın gelişiyle Akdeniz'in yerli mercan balıklarının sayısında azalma olduğunu söyledi.

    Balıkların göçünde Nil Nehri'nin de etkisine dikkati çeken Doç. Dr. Gökoğlu, Nil Nehri üzerine yapılan Asvan Barajı nedeniyle suyun akışında azalma meydana geldiğini vurguladı. Gökoğlu, “Nil eskisi kadar Akdeniz'e su akıtmıyor. Bundan balıklar da etkilendi” dedi.

    BAZI BALIKLAR TEHDİT ALTINDA

    Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'e gelen yeni türler kadar, bölgede popülasyonu azalan balıkların da olduğunu bildirdi. Antalya yöresinde Lut balığı, İzmir'de Sarıağız, Mersin ve Adana bölgesinde Halili olarak bilinen argyrosomus regiusun, levrek balığı gibi tatlı su ağızlarına girip çıkan balık türleri olduğunu anlatan Gökoğlu, bu balıkların neslinin giderek azaldığına dikkati çekti.

    Gökoğlu, aşırı avcılık, zirai ilaç kullanımı, kıyıların bozulması, kirletilmesi ve ışıklandırılması nedeniyle çok sayıda balığın neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.


    Kyn.Mynet Haber
     
  2. Ferit ERTÖZ

    Ferit ERTÖZ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FOÇA-MORDOĞAN
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Bilgilendime ve paylaşım için teşekkürler İsmail :)
     
  3. denizci

    denizci Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesaj:
    397
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    akdeniz
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    doktor tarkan balon balığı için bakın ne diyor:


    MARMARİS - Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Marmaris Çevrecileri Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen Marmaris Körfezi'ndeki araştırma çalışmalarının beşince etabı tamamlandı.

    Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan'ın önderlinde 14 kişiden oluşan ekiple yürütülen çalışmada, denizin değişik derinliklerinden 18 ayrı numune alındı. İnceme sonrasında kıyıya yanaşan teknede gazetecilere açıklamalarda bulunan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, altıncı etap sonunda elde ettikleri önemli bulgular konusunda açıklamalarda bulunacaklarını ve bazı analizlerin devam ettiği bilgisini verdi.

    Şu ana kadar yaptıkları çalışmaların çok verimli geçtiğini belirten Prof. Dr. Tarkan, şunları ifade etti:

    ''Bu çalışmamızdaki en önemli bulgu, Türkiye sularında ilk defa 3 tip denizanasına rastladık. Bunlardan en tehlikelisi 'göçmen denizanası' dediğimiz tür. Süveyş Kanalı yoluyla bölgemize girmiş ve buralara kadar yayılmış. Tesadüfen rastladığımız bu denizanasıyla ilgili rahatsızlıklar zaman zaman bize yansıdı. İkinci olarak ise 'çiçek denizanasını' bulduk. Marmaris Körfezi'nin dışında bulundu. Daha az tehlikeli olmasına rağmen insan sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken türlerden bir tanesi. Son olarak iki gün önce Sülüngür Gölü'nde başka bir denizanasına rastladık. Bu da 'Avustralya benekli denizanası'. Bu denizanaları yurdumuzda ilk kez bu bölgede görülüyor. Bunlar ilk kez kayıtlara geçiyor ve bilimsel dergilerde yayınlarımız çıkmaya başladı.''

    Marmaris Körfezi'nin kirlilik açısından da alarm verdiğine dikkati çeken Tarkan, ''Geçtiğimiz iki ayda, dejenere olmuş hamsi yumurtaları bulduk. Yani bunlardan artık hamsi larvası çıkmayacak. Bozulmuş. Bunun nedeni kirlilik'' diye konuştu.

    BALON BALIĞINA DİKKAT
    Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarkan, Marmaris ve çevresinde zehirli olduğu bilinen balon balığının görülmeye başlandığını söyledi.

    Balon balığının Hint Okyanusu kökenli bir balık olduğuna işaret eden Tarkan, ''Bu balık yüzerken karşılaştığınızda hiçbir tehlikesi yok. Yan yana birlikte yüzebilirsiniz, dokunabilirsiniz. Tehlike bu balığın iç organlarındadır. Pişirilme sırasında balığın iç organlarındaki zehir tehlike oluşturur. Balon balığı üreme zamanlarında tetrodoksin denilen bir zehir salgılıyor. Bu siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir. Çok lezzetli bir balık olmasına karşın, pişirilmeden önce dikkatle temizlenmesi gerekiyor. İç organlarındaki zehiri balığın etine bulaştırır da yerseniz, ölümcül bir sonuç ortaya çıkabilir'' dedi.

    Balon balığının Marmaris ve Gökova bölgesine yayıldığını kaydeden Tarkan, bu balığın kendisi için uygun ortam bulduğunu bildirdi.

    Balon balığının söz konusu bölgede popülasyonunu arttırma safhasında olduğunu dile getiren Tarkan, diğer balık türleri için de tehlike oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
    :cool:



    Yorum: #1
    Fugu - ölümcül lezzet ilginç bir balık
    Fugu, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en zehirli balığıdır ve Japonya’da gıda olarak tüketilmektedir.

    [​IMG]

    Fugu ayrıca dünya üzerindeki en zehirli ikinci omurgalı. (birincilik bir kurbağa türüne ait)

    Fugu, balon balığı, kirpi balığı gibi isimlerle anılmaktadır ve dünyada 122’den fazla fugu türü bulunmaktadır. En çok tropik sularda rastlanır ancak son yıllarda Akdeniz’e kadar inmiştir. Fugu çok büyük bir balık olmamakla birlikte 100cm’ye varan birkaç tür bulunmaktadır.

    Birçok türü yenilebilir (t. Vermicularis, t. Pardalis) ancak en prestijli olan t. Rupripes, yani torafugu, bir diğer adı ile kaplan balon balığıdır.

    Bahar aylarında yakalanan fugular, Pasifik Okyanusu’ndaki çiftliklerde yetiştirilmektedir. Fugu türleri av sezonlarında avlanır ve popülasyon korunmaya çalışılır. Toksisitenin minimalize edilmesi için artık özel balık çiftliklerinde fugu yetiştirilmesi desteklenmektedir.

    [​IMG]


    Fugu fiyatları kışın inanılmaz pahalı olur çünkü bu dönem balığın yağ rezervlerinin dolduğu ve çok daha lezzetli olduğu zamana denk gelir. Fugu avlandıktan sonra ölmeden restoranlara getirilir ve burada servis edilene kadar canlı tutulur. Fugu hazırlamak özel lisanslı şeflerin işidir. Ancak hazır da satılmaktadır. Hazır paketlenmiş fugu üretimi de özel izinler gerektirir.

    Fugu Japon İmparatoru’nun yemesinin yasaklanmış olduğu tek gıdadır. Fugu karaciğerinin satışı da Japonya’da yasalara aykırıdır. Hatta atıkları yiyip ölen insanlar olduğundan zehirli atıklar tıbbi atık gibi özel olarak kutulanıp yakılarak imha ediir.

    Japonya’da her yıl fugu zehirlenmesinden 100'den fazla insan ölmektedir. 2007 yılında fugu zehirlenmesi şüphesi ile hastaneye başvuran insan sayısı 117.

    Japonya’da fugu yiyecekseniz Takefugu, Zuboraya gibi ünlü restoranları tercih etmenizde fayda var.

    1958 yılında fugu kaynaklı ölümler Japon otoriteleri mutlak bir tedbir almaya itiyor ve bu tarihten sonra fuguyu hazırlamak ve sunmak sadece ehliyetli personel için mümkün oluyor. Fugu şefi olmak için iki-üç yıllık bir eğitim alıyorsunuz ve eğitimin sonunda önce yazılı sınavdan geçiyorsunuz, bundan sonra balığı tanımak üzerine bir sınav ve ardından da hazırladığınız fuguyu kendiniz yiyerek geçmek durumunda olduğunuz bir sınav var. Başvuru yapan her on kişiden üç kişi sınavı geçme şerefine nail oluyor.
    \

    Fugu şık restoranlarda 200 dolardan başlayan fiyatlarla servis ediliyor. Pahalı olduğu için mümkün olduğu kadar tasarruflu hazırlanıyor ve en ince dilimleri elde etmek için özel bir bıçak olan fugu hiki kullanılıyor.
    \

    Fugunun karaciğer, yumurtalık ve derisi inanılmaz toksik. Nasıl oluyor da bu kadar toksik madde taşıyan bir organizma kendisine zarar vermiyor sorusunun cevabı fugunun sodyum kanal alıcılarında gizli. Bu sayede balık kendini zehirlemiyor. Peki zehrin kaynağı ne? Büyük bir ihtimalle zehrin kaynağı maddeyi taşıyan su yosunları; dinoflagellatelerdir. Dinoflagellate Latince ürkütücü ve girdap anlamlarındadır. Bu yosunlar çok zehirlidir ve balık kendini koruyabildiğinden balığın vücudunda depolanıp beklerler. Nagasaki Üniversitesi bu konuda özel çalışmalar yapmış. Balık özel ortamda ve özel bir diyetle beslenmiş. Beslenme rejimi değiştirilen balıkların toksisitesi olmadığı görülmüş ve bunun için çalışmalar devam ediyor. Fugu kaynaklı ölümler üzerinde yapılan bir çalışma bu ölümlerin % 50’sisinin karaciğer, % 43’ünün yumurtalık ve % 7’sinin de derinin yenmesi sonucu meydana geldiğini göstermiş.

    Fugu zehirlenmesinin çok basit bir mekanizması var. Nörotoksin sodyum kanallarını bloke ediyor bu da sinirlerin elektrik sinyalini kesiyor. Felç başlıyor. Ancak burada ürkütücü bir durum var. Zehir kan beyin bariyerini aşmıyor yani bilinciniz açık kalıyor bu olaylar sırasında. Kaslarda başlayan felç sonunda solunumunuzu tamamen engelliyor ve solunum yetersizliğinden ölüyorsunuz. Ölüm maksimum altı saat içinde gerçekleşiyor ancak bir şekilde kurtulacaksanız bunun için belirlenen kıstas yirmi dört saat. Yani balığı yedikten yirmi dört saat sonra hala yaşıyorsanız bu tamamen iyileştiğinizi gösteriyor.
    \

    [​IMG]

    Fugunun içindeki zehir ışık ve ısıya karşı stabil, yani pişirmenin hiçbir önemi yok.
    Zehrin adı tetrodotoksin.

    Vücudunuza alacağınız kilogram başına on mikrogram zehir öldürücü doz oluyor ve bu zehrin bilinen bir antidotu yok. Daha somut ifade ile toplu iğnenin topu kadar zehir sizi öldürüyor. Başka bir deyişle bir tek balon balığı ortalama 30 insanı öldürebilir ve bu hesap yapılırken balığın her yerinde zehir olmaması detayı olayın ürkütücü boyutunu daha net ifade eder. Tetrodotoksin siyanüre oranla 1200 kat daha zehirlidir. Ancak Japonya’da bir çok tıbbi tesiste antidot geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor ve bazı çalışmalar antikolinesterazların tedavide etkili olabileceğini gösteriyor. Standart tedavi ise yaşam desteği, midenin yıkanması, aktif kömür uygulaması vb…

    Tetrodotoksin bir nörotoksindir. Yani sinir sistemini etkileyerek çalışır. Bu sayede kalp, böbrek gibi birçok organınızı geçici olarak ya da sürekli devre dışı bırakabilir. Tetrodotoksin alıp zehirlenen ancak ölmeyen insanların metabolizmayı bazaldan daha yavaş bir seviyeye çekmesi söz konusudur ki sevdikleriniz helvanızı kavururken şansınız varsa sıcak sıcak siz de bir tabak yiyebilirsiniz. Zehrin bir başka türü olan ve kurbağalarda bulunan bufotoksinleri de en az bu madde kadar ilginçtir. Tetrodotoksin ismi balon balıklarının ait olduğu familyaya has bir özellik olan dört dişli ağızdan gelen ve familyayada ismini veren bir kelimeden gelir; tetraodontidae.

    En ünlü fugu yemeği sashimi fugudur. Burada tabağın dibini bile görebileceğiniz incelikte dilimler kesiliyor. Üstelik bu dilimlerden herhangi birini tabaktan aldığınızda diğerlerinin şekli bozulmuyor. Sashimi ustaları bazen zehrin çok minik miktarlarını bilerek dilimlerden birkaçına sürerek servis ediyorlar. Böylece dilinizde zehirden kaynaklanan uyuşukluğu hissediyorsunuz ancak bu sadece çok profesyonel şeflerin uyguladığı bir teknik.

    Yubiki bir salata türü. Balığın en zehirli bölümlerinden biri olan derisi kullanılarak hazırlanıyor.
    \

    Bence en ilginç fugu yemeği balığın zehirli bölümleri kullanılarak, uzun yıllar sake veya tuzda bekletilerek hazırlanan turşular ki bunları heryerde yiyemiyorsunuz ve nasıl hazırlandıkları konusu sır gibi saklanıyor.

    Tetrodotoksin uzay araştırmalarında suni kış uykusu yaratılmasında test edilen bir madde. Ayrıca bu maddeden kanser gibi kronik ağrılı hastalıklarda kullanılmak üzere bir ilaç bile geliştirilmiş. Migren ve eroin bağımlılığı tedavisinde de kullanım alanları var.

    Bu kadar zehirli bir madde neden yenir sorusunun cevabı ise tipik Japon muammasının içinde gizli. Zerafetin, delikanlılığın simgesi fugu yemek. Rus ruleti gibi direk zehirli bölgelerinin tüketilmesi bile söz konusu olmuyormuş. Şehir efsanesidir değildir bilinmez.




    [​IMG]
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 10 Aralık 2011
  4. denizci

    denizci Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesaj:
    397
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    akdeniz
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Pardon arkadaşlar hızımı alamayıp 2 defo koymuşum,neyse arkadaşlar daha çok gibi edinirler.Sevgiler.kikikiki
     
  5. Mustafa CUMBUL

    Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Deniz
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Bilgilendirici paylaşım için teşekkürler.
     
  6. Murat VAROL

    Murat VAROL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Mardin
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Bilgilendirme için teşekkürler;)
     
  7. aldem

    aldem Tba Okuru

    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Evet ne gerekiyorsa yaşayacağız,veya insan olrak yaptıklarımızın bedelini ödeyeceğiz bunun iflası ipoteği icrası yok doğa hesabı nakit kesecektir bundan emin olabilirsiniz.
     
  8. omer11omer

    omer11omer Üye Balıkçı

    Katılım:
    1 Kasım 2011
    Mesaj:
    13
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    alanya
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Trakonya Balığı Hastanelik Etti


    Antalya'nın Alanya ilçesinde trakonya balığının zehirli yüzgeç iğnesi batan kişi hastaneye kaldırıldı.(37) oltasına zehirli iğnesi olan trakonya balığı takıldı.

    Antalya'nın Alanya ilçesinde trakonya balığının zehirli yüzgeç iğnesi batan kişi hastaneye kaldırıldı.

    Alınan bilgiye göre, Tosmur beldesinde sahilde balık tutan Ramazan Doğan'ın

    (37) oltasına zehirli iğnesi olan trakonya balığı takıldı. Oltadan çıkarmaya çalıştığı sırada balığın sırtındaki dikenlere dokunarak zehirlenen Doğan, kendi imkanlarıyla Alanya Devlet Hastanesine başvurdu. Trakonya balığını da beraberinde getiren Doğan, tedavisinin ardından taburcu edildi.

    Alanya Devlet Hastanesi yetkilileri, son bir hafta içinde trakonya sokması sonucu 8 kişinin hastaneye başvurduğunu bildirdiler. Yetkililer, halk arasında

    "Kum sokarı" ya da "Çarpan" olarak da bilinen trakonya balığının soktuğu kişilerin, zaman geçirmeden en yakın sağlık merkezine başvurması gerektiğini kaydettiler.



    geçen haftasonu oğlum sahilde balık avlarken bu balıktan tutumuş ve oradaki balıkçılar zehirli olduğunu ve ele alınmaması gerektiğini soylemişler. bu balığı bilmeyenler için gerçekten büyük tehlike
     
  9. rauf

    rauf ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    28 Ağustos 2009
    Mesaj:
    442
    Alınan Beğeniler:
    13
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Alanya
    Web Sitesi:
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Verdiğin bilgiler icin teşekkürler ben niye yakalamamışım HAYRET elbet bi gün kıstırırımkiki ilerde bununla ilgili bir konu acmak şart oldu!
     
  10. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    Bilgi ve paylaşımlar için teşekkürler.:)
     
  11. baslamisli

    baslamisli Üye Balıkçı

    Katılım:
    28 Ağustos 2009
    Mesaj:
    5
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    dörtyol
    Cevap: Akdeniz'i İstilacı Balıklar Sardı.!!!

    hafta sonu iskenderun körrfezi dörtyol açıklarından bol miktarda biz buralarda adına kırmızı balık diyoz kılkuyruk mercan tuttuk eti çok ii değil bide mecan çipura karagöz cervit balığı bayağı azalmış yetkililer bence iskenderun körfezini sanayi bölgesi yapmak yerine doğal dengeyi tekrar düzene sokmak gibi eylemler içinde olsalar ii olacak
     

Bu Sayfayı Paylaş