Her Telden Ram Testi Yapma

'HER TELDEN' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 6 Ocak 2013 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Kullandığımız RAM'lar ne durumda? Problemlerimizin kaynağı acaba RAM olabilir mi? Çoğu zaman merak ederiz. Bir problemle karşılaştığımızda, acaba sorun RAM'dan mı kaynaklanıyor sorusunun cevabı, için genellikle yenisi ile değiştir-dene mantığı ile hareket ederiz. Ya elinizde yedek bir RAM yoksa? Farklı bir yöntemle RAM'larınızı kontrol etmeye ne dersiniz?

    Memtest86 RAM bloklarına farklı bitlerde veri göndermek yolu ile RAM’ları test ediyor. Bu şekilde olası hatalar tespit edilmeye çalışılıyor.

    [​IMG]

    Kurulumu ve kullanımı çok kolay...


    memtest86+

    1)Windows kullanıcıları indirdikleri paketi arşivden c:/memtest gibi klasöre çıkaracaklar.daha sonra floppy ye bir disket yerleştirip arşivi açtığımız klasöre gidip install.bat dosyasını çalıştırıp kurulumu gerçekleştirecekler...
    2)Bu yöntem ise pcde disket sürücü kullanmayanlar için:

    memtest86+-1.65.iso (tavsiye edilir)

    indirme linki -http://www.memtest.org/download/4.20...6+-4.20.iso.gz

    Bu çok kolay indirdiğimiz arşivi açıyoruz ve herhangi cd yazma programı ile silinebilir yada herhangi bi cdye yazıyoruz

    LİNUx kullanıcıları içinse:

    1)Memtest86+ v1.65 disket sürümünü indiriyoruz,

    http://www.memtest.org/download/1.65...6+-1.65.bin.gz

    ve sırası ile aşağıdaki işlemleri yapıyoruz:

    # mke2fs /dev/fd0
    # mount /dev/fd0
    # dd if=memtest86+-1.60.bin.gz of=/dev/fd0
    # umount /dev/fd0


    Komutların tanımına gelince; ilk komut yine disketi biçimlendirmek için kullanılıyor. İkinci komut disketi bağlamak için. Üçüncü komut ise memtest86+'nın binary dosyalarını diskete atmak için gerekli olan komut. Memtest86 daki gibi derleme yapmıyoruz. Binary dosyaları hazır derlenmiş paketler olduğu için doğrudan dosyaları diskete aktarmamamız yeterlidir. Bunu da dd komutunun yardımı ile yağıyoruz. İşlem sonunda mount edilen disketi umount etmeyi unutmuyoruz.
    2)iso halini indirip cd'ye yazmak


    Programın başlaması için bilgisayarınızın yazdığımız medyadan BOOT' a ayarlanmış olması yeterlidir. Bunun için BIOS'tan gerekli ayarları yapıyoruz. Mesela ben Advanced BIOS Features ayarlarımdan First Boot seçeneğini floppy olarak ayarlıyorum. Bu sayede bilgisayarınız açılması için öncelikli olarak disket sürücüleri tarayacaktır.

    Bilgisayarınız Disketten açılınca memtest programı otomatik olarak çalışmaya ve tarama işlemi yapmaya başlayacaktır.

    Programda 9 farklı tarama seçeneği mevcut. Program ilk açılışta 9 testi de uygulamaya başlıyor. Programın menüleri C tuşu ile geliyor. C tuşuna bastığınızda karşınıza 9 seçenekli bir menü geliyor. Bu menüleri eğer biraz incelerseniz ve birazda ingilizceniz varsa anlamanız hiç de zor olmayacaktır. Mesela 2. seçenek test seçeneğidir. Buradan tercih ettiğiniz testi seçebilirsiniz. Mesela 4. testi isterseniz o teste kadar tarama yapılacak, diğer taramalar yapılmayacaktır.

    Ekranın üst kısmını iki bölüme ayrılmış durumda. Soldaki ekran sistemimiz ile ilgili bilgi vermekte( RAM miktarı Anakart modeli vs.), Sağ ekran ise yapılan işlemleri göstermekte. Alttaki ekran ise bulunan hataları, hataların olduğu RAM bölümlerini göstermekte.

    Eğer hiçbir hata(yani error) değeri sıfırda tamamlandıysa ramlerimiz sağlam demektir aksine hata varsa en kısa sürede ram çiplerinizi değiştirmeniz önerilir(garantisi varsa garantiyede gönderin tabi)
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş