Her Telden Kalama Ayarı

'HER TELDEN' forumunda aytek04 tarafından 12 Haziran 2012 tarihinde açılan konu

1. aytek04

aytek04 Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Selam arkadaşlar, oltaların kalama ayarı nedir ve nasıl yapılır beni bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum...

saygılar...

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 12 Haziran 2012
  2. İsmail ESENCAN

İsmail ESENCAN Admin Admin

Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Web Sitesi:
    Cevap: Kalama Ayarı

Sevgili Aytekin, kendi bilgilerim doğrultusunda bilgiler vereyim sana.

Makineler önden ve arkadan kalamalı makineler olarak iki çeşittir, çıkrıklar bu anlattığım makinelere dahil değildir.;)

Arkadan Kalamalı Makine

Önden Kalamalı Makine

Kalama, balık oltamıza yakalandıktan sonra balığa yön vermek için yapmış olduğumuz ayardır ki, bu ayar balığın büyüklüğüne göre değişir.Ufak balıklarda çok fazla kalamayı açmak gerekmez, ancak büyük balıklarda bu ayarı doğru ayarlamamız gerekmektedir, balığın direnci ne kadar fazla ise kalamayı ona göre açıp, misinanın kopmasını engelleriz.

Ayrıca kullandığımız misina ince olursa, kalama ayarını çok doğru yapmalıyız, misina ne kadar ince ise balık yakalama şansımız o kadar çok olur.;)

3. AYTAÇ AKINCI

AYTAÇ AKINCI Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    121
    Ödül Puanları:
    48

İsmail kardeşimin fotografları açıklamasına ek yapmak istiyorum.

Her makinanın bir drag gücü vardır. (Balığın kg olarak denizden çekme kuvveti)
    Drag gücünün 1/4 oranında bir kalama ayarı yapmanız en iyi seçim olur. Örneğin kullandığınız makina 4 kg balığı çekme gücüne sahipse kalama ayarını 1 kg olarak ayarlanır. Bu ayarı yapmak içinde dijital balık tartıları kullanılır. Tabi her balık için kalama ayarı yapmak yanlıştır. Örneğin çapari ile av sırasında kalama ayarı yapılmaz.

4. sakkucuk

sakkucuk Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0

Hazır üstatlar konuya müdahil olmuşken bir kaç soru da ben sorayım.
    1. Kalama ayarını kg cinsinden yapmak nasıl olabiliyor? Kalamanın üzerinde belirli bir birim yok. Neye göre ayarlıyoruz?
    2. Kalama ayarını balık yakalandıktan sonra mı, yoksa oltayı suya kavuşturup beklerken mi açıyoruz?
    Saygı ile.

5. İsmail Çeri

İsmail Çeri Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0

Sevgili balıkçı arkadaşım Ben kalama ayarına şu şekilde yapıyorum.Makinayı kamışa monte edip misinayı halkalardan geçiriyorum.Bağlamış olduğum takımı uç kısmından tutup makinannı sevyesine getiriyorum burda misinaya asılılıyorum makina misinayı çok az salmalı eyer makina misinayı çok salarsa balığı ilk etapta tasmalatmaya bilirsiniz buda balığın kaçmasına sebep olur.Balığı tasmalatıktan sonra kalamayı balığın misina isteme durumuna göre açıp kapata bilirsiniz.Ben bu yüzden çok balık kaçırdım kaçıranınıda çok gördüm.Kal sağlıcakla.

6. aytek04

aytek04 Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0

verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize teşekkür ederim ...saygılar....

Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş