Her Telden Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi

'HER TELDEN' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 1 Mart 2010 tarihinde açılan konu

1. İsmail ESENCAN

İsmail ESENCAN Admin Admin

Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Web Sitesi:
    Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi

15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi

1-Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

2-Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez.Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.

3-Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

4-Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

5-Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

6-İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

7-Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

8-Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

9-Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

10-Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

11-Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

12-Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

13-Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

14-Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır.Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

2. Hasan Karataş

Hasan Karataş Gold Üye Gold Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi

Paylaşım için teşekkürler Başkanım.

3. Derya Şencan

Derya Şencan Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0

İsmail bey çok önemli bir konuya değinmişsiniz ben insanların bakabilecekse hayvan beslemeleri taraftarıyım yok etrafına hava atmak için dışarıda yürüyüşlerde yanında taşımak için kedi veya köpek almaları çok saçma bazı hayvanlar ise alışmış oldukları ortamlardan sırf haksız kazanç sağlamak adına yerlerinden yurtlarından ediliyor yaşamsal şartları gözetilmiyor bile daha geçen akşam haberlerde bir atın açlıktan yük taşırken bayıldığı gördüm çok üzücü onlarda biz insanlar gibi can taşıyor insanlara neler oluyor bilmiyorum gittikçe sevgiden yoksunlaşıyoruz lütfen hayatta herşeye sevgiyle bakın o zaman hayatta herşey çok daha güzel olacaktır diye seslenmek istiyorum sizin önderliğinizde teşekkürler.

4. Ayşe HARUPÇU

Ayşe HARUPÇU Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    0

Sevgili kardeşim ismail.Aslında hepimizin bilmesi gereken konu.Paylaşım için teşekkürler.

5. ksk sedat

ksk sedat Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0

Geçen yıl mahallemizde bulunan kedilerden biri çatı katımıza yavrulamış.Birbirinden güzel altı tane yavruyu görünce dayanamayıp onlara çok güzel bir kulube yaptım.Önceleri anneleri ile aramız iyi değildi bir iki defa beni tırmaladı.Fakat biliyordumki yavrularını koruyordu ve ona hiç birşey yapmadım ve zaman içerisinde oda bana çok alıştı.Yavrular gittikçe büyüyorlardı inanın anneleri süt yetiştiremiyordu ben onlara bakkaldan süt alıyordum .Mahalle bakkalımız Mustafa bey her gün kedilere süt aldığımı duyuncada şaşırdı valla helal olsun dedi.Biraz daha büyüyünce tavuk cigeri almaya başladım ve mahalledeki kedilerden daha çabuk büyüdüler.Hal böyle olunca anneleri yavruları sokağa çıkartmak istiyordu ben bir süre müsade etmedim bana göre çok küçüklerdi.Birgün ben yokken anneleri hepsini aşagıya indirmiş bir bir baktım yavrular sokakta beni görüncede ayaklarımın içine dolaşıyorlar düşüreceklerdi beni.Artık yapacak bir şey yoktu fakat çok uzun bir süre hep onları izledim.İaşe takviyeleri devam etti mahallemiz sakinlerinde bir bayanla bu yüzden münakaşa ettik.Birgün içlerinden bir tanesinin hasta olduğunu fark ettim her iki güzü çapak yapmıştı onu alıp çatıya çıkarttım önce ılık su daha sonra ılık süt ile gözlerini temizledim.Önce düzelir gibi oldu fakat yine tekrarladı ondan sonra bir merhem aldım ve iyi oldu.Bu arada bu yavru ile aramız çok iyi oldu adını tekir koyduk.Ve sonra tekrar sokaklara döndü mahalleli bana hala kızıyordu.Onlara verdiğim yiyeceklerden diğer kedilerde yararlanıyordu.Bizim tekir bayağı büyüdü ilk fırsatta içeri giriyor ve inanın kapıya kayasıyla vuruyordu.Bir ara bir kaç gün kayboldu tekrar döndüğünde kuyruğu yoktu inanınki ağladım onu görünce baktım yarası kabuk bağlamış.Büyük oğlumun arkadaşı yeni veteriner olmuştu onu aradık anlattık temiz tutun bir kaç güne geçer dedi.İyileştirdik yine o sokaklara döndü şimdi nerede bilmiyorum o kapının paspasında yatan tekirimiz artık yok.Bunu niçin paylaştım bizler belki avcıyız fakat asla doğaya ve hayvanlara zarar vermeyiz.Belki hayvanları bir çok kişiden çok daha fazla seviyoruz,koruyoruz.Ben tekir'imin başına neler geldiğini tahmin ediyorum onun kuyruğunu kesebilecek kadar vahşileşen her şeyi yapabilir bu dünyanın birde ahiret ayağı var o zaman görüşürüz.Çok zamanınızı aldım ise kusura bakmayın saygılarımla.

6. mustafa ayvaz

mustafa ayvaz Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0

İsmail abi çok güzel bir konuya değinmişsin eline sağlık

7. oltadasazan

oltadasazan Gold Üye Gold Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Web Sitesi:

Bizimde taraf olduğumuz hayvan hakları bildirgesi insan haklarına dahi tam saygı gösterilmeyen ülkemizde ne derece uygulanıyor veya uygulamayanlara ne kadar yaptırım uygulanabiliyor tartışılacak bir konu.Fakat bu arada amatör balıkçılara düşen görevlerde var.Lütfen balık avı paylaşımlarımızda kanlı,yerlerde toprak,çamur içerisinde veya solungacından geçirilen ağaça asılı balık görüntülerine yer vermeyelim.Bu tür görüntüler konu ve yaklaşım ne kadar güzel olursa olsun gençlerin amatör balıkçılığa bakışını olumsuz etkiliyor.Avımıza avlağımıza saygılı olalım ki bizlerden örnek alacaklardan da saygı bekleyelim.

8. ismail34

ismail34 Gold Üye Gold Üye

Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2

Sn.Başkanım,bu bildiriyi fok avcılarına iyice öğretmek lazım.Öğrenmeyenlerin üzerine katliam yaptıkları balta ile yürüyüp korkutup abdestini kaçırtmak lazım.

Onlara bakarak yine de canım Türk insanı zemzemle yıkanmış kalır.Her ne kadar ufak tefek istisnai olaylar olsada.

Selamlar.

9. çimentepeli

çimentepeli Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0

Teşekkürler İsmail Başkan.:)

10. Ceyhun Gökmen

Ceyhun Gökmen Gold Üye Gold Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0

Sevgili İsmail abi;bu paylaşım evet çok ama çok güzel çok değerli herkesin bilmesi gereken konular bunlar.Belki sizler biraz karamsarlık bile diyeceksiniz ama biz kendi haklarımıza insan haklarına bile sahip olamayan bir topluluğuz.Paylaşım için çok teşekkürler...

Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş