Her Telden Dosya Masrafları......

'HER TELDEN' forumunda Mustafa CUMBUL tarafından 18 Ekim 2011 tarihinde açılan konu

1. Mustafa CUMBUL

Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Arkadaşlar yeni öğrendiğim bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum.Çünkü;
    Mağdur o kadar çok insan varki çoğumuzun haberi yok.
    Konut kredisi kullanılmak istediğinde alınan dosya masrafları,ekspertiz ücretleri ve ipotek ücretlerinin hiçbiri yasal değilmiş.
    Isparta'da bir vatandaş bu konu hakkında tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmuş.Sonuç lehine sonuçlanmış.Bugün gün içerisinde internetde araştırmalar yaptım.Gerekli açıklamalar mevcut olduğunu gördüm.
    XXXX bir bankanın müdür yardımcısı ile telefonla görüşme yaptım.Bu masrafların yasal olmadığını doğruladı.
    Başka bir bankanın müşteri temsilcisiyle görüştüm.Gerekli işlemler sonucunda hakem heyetinin kararına bankanın uyamayabileceğini belirti.Bu gibi durumlarda yargıya gidilebileceğini belirtti.
    4000-5000 tl masraf etmiş biri olarak gerekli işlemleri önümüzdeki günlerde işlemleri başlatacağım.
    Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını ben yemedim buyrun siz yeyin dememek için haklarımızı aramalıyız.
    Mağdur olan dostlarımızın dikkatine!!!!!!

2. aldem

aldem Tba Okuru

Cevap: Dosya Masrafları......

Evet arkadaşlar bankaların önünden dahi geçmek istemiyorum,kartları kapattım o kadar rahatki herkese tavsiye ederim,30 gün sonra mecburen ödeyeceğim bir parayı niye harcayayım,bir 30 gün harcama kendine sıfır faizli kredi açmış oluyorsun deneyin kapatın kartlarınızı rahat edin,bu 4000-5000 tl para az bir para değil sonuna kadar uğraşın,vatandaşı soyup soğana çeviriyorlar bende dahil hadi bundan sonrada bankalar düşünsün.

3. MUSTAFA KAHRAMAN

MUSTAFA KAHRAMAN Gold Üye Gold Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0

Madur olan arkadaşlar için teşekkür ederim gerekli bilgi almışlardır.

4. İsmail ESENCAN

İsmail ESENCAN Admin Admin

Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Web Sitesi:

Kardeşim, elini kaptıran kolunu da kaptırıyor, çok şükür böyle bir sıkıntımız yok, maaş kartımdan başka da kartım yok, banka dan kredi de asla çekmem.;)Bilgilendirme için teşekkürler kardeşim, bu konuda yardımımız olacak bir sürü dostumuz var, hepsine bu konuyu ileteceğim.:)

5. Mustafa CUMBUL

Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2

Alınmış bir karar aşağıdadır.

Isparta Ticaret Sanayi İl Müdürü ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Halil Kızılşimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2008 yılında bir bankadan 57 bin lira konut kredisi alan Ceylan Ertoy’un bankaya ödediği 1.710 lira dosya masrafını geri alma konusunda kendilerine başvurarak hukuki süreç başlattığını anlattı.

Kızılşimşek, Ertoy’un dosyasında yaptıkları incelemede, bankanın 57 bin lira konut kredisi için tüketici Ertoy’dan 1.710 liralık dosya masrafı aldığını ancak banka ile tüketici arasında imzalanan sözleşmeye bakıldığında dosya masrafının haksız yere alındığının tespit edildiğini aktardı. Bankanın konut kredisi ile ilgili dosya masrafı alabilmesi için tüketici ile krediyi vermeden önce dosya masrafının net bir şekilde anlaşıldığı sözleşme imzalaması gerektiğini vurgulayan Kızılşimşek, şu bilgileri verdi: "Banka yetkililerinin krediyi verirken ne kadar masraf olacağı konusunda tüketici ile müzakere etmesi ve dosya masrafını net bir şekilde gösteren sözleşme imzalaması gerekiyor. Bu dosyada banka krediyi verdikten üç gün sonra tüketici ile sözleşme imzalıyor. Oysa ki bu sözleşmenin krediyi vermeden bir gün önce imzalanması gerekiyor." Dosya üzerinde yaptıkları incelemenin ardından tüketicinin lehinde karar verdiklerini bildiren Kızılşimşek, "haksız şart" uygulaması yapıldığı gerekçesiyle bankanın dosya masrafını tüketiciye geri ödemesi konusunda karar verdiklerini kaydetti.

Bankanın Tüketici Mahkemesi nezdinde Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin verdiği karara itiraz ettiğini dile getiren Kızılşimşek, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada da mahkeme heyetinin tüketiciyi haklı bulduğunu ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin verdiği kararı onayladığını bildirdi.

Bunun üzerine bankanın Asliye Hukuk Mahkemesi kararına Yargıtay nezdinde itiraz ettiğini söyleyen Kızılşimşek, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin de dosyayı incelediğini ve hem Tüketici Sorunları Hakem Heyeti hem de Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı onayladığını ve dosya masrafının tüketiciye geri ödenmesi konusunda karar verdiğini kaydetti.

Tüketici Ceylan Ertoy’un hukuk mücadelesinden zaferle çıktığını ifade eden Kızılşimşek, "Ceylan Ertoy, komisyon ve dosya masrafı olarak kendisinden banka tarafından tahsil edilen 1710 lirayı almaya hak kazandı" dedi.

Kızılşimşek, bankadan kredi alan tüketicilerin bu tür emsal kararlara dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, kendilerini haklı gördükleri konularda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmalarını önerdi.

BANKA, ALDIĞI DOSYA PARASINI GERİ ÖDEYECEK
    Tüketici Ceylan Ertoy da AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların dosya masrafları konusunda aldıkları paraların kanunen uygun olmadığını düşünerek, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurduğunu belirtti. Hakkını arama konusunda başlattığı hukuki mücadeleden zaferle çıkan tarafın kendisi olduğunu söyleyen Ertoy, "Banka, 15 gün içinde parayı ödeme taahhüdünde bulundu.

Ödemediği takdirde de icra yoluna başvurulacak. Bu tür kararlar emsal teşkil ediyor. Bankadan kredi alan ve kredisine karşılık dosya masrafı kesilen tüketicileri de dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum" diye konuştu.

6. Mufi

Mufi Tba Okuru

Sayın admin bak millet götürüyor ...

foruma üye olanlardan niye dosya masrafı almıyorsun ??

7. çimentepeli

çimentepeli Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0

Sevgili Mustafa güzel bir konuya el atmışsın.
    Ama nereye gidersen ne yaparsan yap yolun bankadan geçiyor .:cool:

8. Mustafa CUMBUL

Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2

Tüm hazırlıklarımı yaptım hafataya tüketici hakem heyetine başvuracağım.Bir kaç arkadaşım tüketici mahkemesine başvurdular.Sonuçlarını bekliyorlar.Dediklerine göre her 10 kişiden 8 i bu tür dosyalardan şikayetçilermiş.Sonuçları bekleyip göreceğiz...

9. Ayşe HARUPÇU

Ayşe HARUPÇU Üye Balıkçı

Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    0

İnşallah,sende bu davadan,zafer ile çıkarsın...

Yükleniyor...