KAYNAK: http://www.yabantv.com/haber/9830-ay-baligini-kesemediler.aspx ve http://aksarayhaber.com.tr/dev-ay-baligi-tas-motoru-ile-kesildi.html Eskişehir'de Dev Ay Balığı Spriral Taşla Kesildi. Bursa'dan getirilen balığı 4 kişi araçtan indirdi. Balığı tekerlekli araçla tezgaha getiren balıkçılar balığın 240 kilo olması sebebiyle tezgaha asamadı. 18 yıldan bu yana balıkçılıkla uğraştığını belirten Erkan Aslanbenzer, "Bu balık Türkiye'de bulunan denizlerde çok az sayıda bulunan bir balıktır. Eti çok serttir ama lezzetlidir. Bu balık özellikle restoranlara satılır. Bu balık dün gece sardalye balıklarının içinden çıktı. Çok geç ölen bir balıktır. Bursa'dan Eskişehir'e getirilene kadar balık canlıydı. Az önce öldü. 240 kilogram ağırlığında ve uzunluğu 1 metreden fazla. Eti çok sert olduğu için bıçakla kesilmiyor. Spiral taşı ile kesiliyor. Müşterimiz ne kadar isterse kesip veriyoruz. Bu balığın diğer ismi de pervane balığıdır. Bu balık denizlerde çok sert döner. Bu sert dönme ile ne sardalye ne de hamsi balığı bırakır. Kilosunu 15 TL'den müşterimize satacağız" dedi. Vatandaşlar 240 kiloluk ay balığını merakla inceledi. Bazı vatandaşlar ise balıkla fotoğraf çektirdi.
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Pervane balığı - Ay balığı (Mola mola) soyu tükenme tehlikesinde olup, avlanması ticari ve amatör teblliğlerle duyurularak YASAKLANMIŞ bir türdür. Bursa ve Eskişehir Tarım İl Müdürlükleri uyuyor mu? Basında bir çok kaynakta yer alan bu haberi okuyan bir yetkili yok mu? YAZIKLAR OLSUN. NOT: Haberi okumamı takiben Eskişehir Tarım İl Müdürlüğünün webi aracılığıyla şikayetimi ilettim. Bakalım cevap verilecek mi? Verilerirse ne denecek?
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Bu balık çok geç ölüyormuş, ona bu işkenceyi yaşatan ve soyu tükenmekte olan bu balığı denize geri salmayan zihniyeti kınıyorum . Bu tarz bir olay ancak Türkiye olur, açgöçlü insanlara YAZIKLAR OLSUN !!!! KINIYORUM. Yetkililer bu balıkçılara dava açması lazım, açan olursa da masrafa ortak olurum, saygılarımla
Cevap: Ay Balığını Kesemediler tarık üstad hassasiyetin için çok teşekkürler gerçekten sizin klasınızda 2 düzine balıkçı olsa ülkemiz çok zenginleşir allah sizden razı olsun
Cevap: Ay Balığını Kesemediler AlkışAlkış Lüfere acımayan bunamı acıyacak dostum. Bu sene 3.5 ay denizde kaldım yanımıza yanaşan balıkçı teknelerinin getirdiği KRAÇA ve YAPRAK ları görseniz acırdınız. Kaç kez bunları neden avlıyorsun dedimsede bir yüzüme !!!! küfür etmedikleri kaldı. Bir köpük lüfere 1 000 tl istenen denizde bu adamlar ACIMAZ. Geçende devlete kafa tutan TROLCU EŞKİYASI ve balıkçı arkadaşlarını haberlerde gördünüz herhalde. Eskiden ben balıkçılara çok acırdım "garibanlık üstüne" artık hiç ACIMIYORUM . Denizi bunlar el birliği ile yok ediyorlar. TROLCU yü arasında barındıran bunlar değilmi? Fırsatını bulan yasa falan dinlemiyor denizi kazıyor. Lanet olsun...
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Tarık abim bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürler Dünya denizlerinde sayıları hızla azalan pek çok balıktan biri olan Pervane balığının yakalandıktan sonra uzun bir müddet ölmemesi geri salınabilmesi için çok önemli bir kriter ama bunu değerlendirecek bir zihniyetin olmaması ne yazık....
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Göstermiş olduğunuz hassasiyetten ötürü öncelikle sevgili büyüğümüz Tarık ERSAL başta olmak üzere, konuya cevap yazan tüm üyelerimize kutlarım. Saygı ve sevgilerimle
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Tarık Abi bilgilendirici paylaşım için teşekkür ederim. Sonucu merakla bekliyoruz
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Tarık bey,hassasiyetinizden dolayı siz kutlarım.. Denizlerimizi talan etmeye devam eden,TROLCÜ CANİLERE,kim dur diyecek... Doğrusu çok merak ediyorum..Paylaşım için teşekkür ederim...
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Sayın Cumhur bey, Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum. Ne yazık ki büyük bir çoğunluk kaynaklarımıza, kendi ekmek kapılarına anlattığınız gibi bakıyor ve yaklaşıyor. Dikkat ederseniz o balığı Bursa'da denizden alıp, Eskişehir'e nakledip, sprial taşla keserek satmaya uğraşan, gözünü para bürümüş BALIK TOPLAYICILARINDAN bahsetmedim. Yine dikkat ederseniz onlardan bahsederken BALIK AVCISI demeye de dilim varmaz. Çünkü benim için AVCILIK çok farklı bir kavram. Pervane balığı - Ay balığı (Mola mola) soyu tükenme tehlikesinde olup, avlanması ticari ve amatör tebliğlerle duyurularak YASAKLANMIŞ bir türdür. Bursa ve Eskişehir Tarım İl Müdürlükleri uyuyor mu? Basında bir çok kaynakta yer alan bu haberi okuyan bir yetkili yok mu? YAZIKLAR OLSUN. Diyerek yetkililerin vurdum duymazlığından dert yandım. Eskişehir Tarım İl Müdürlüğünden de başvuruma halen bir cevap almış değilim. Tekarar edeyim. YAZIKLAR OLSUN.
Cevap: Ay Balığını Kesemediler Ay balığı (Mola mola) Latince mola değirmen taşı demektir. Ay balığının derisi 15 cm kalınlığındadır, İspermeçet balinasından sonra bütün organizmalar içinde en kalın derisine sahip canlı olma özelliğini taşır. Bu kalın derisinin üzerinde 50 civarı değişik parazit türü ve çeşitli mikroorganizmalar yaşar. Bu canlılar ay balığının karanlıkta parlamasına yol açabilirler. Ay balıkları bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Geceleri bu şekilde su yüzünde yan yatarak derisinin mikroorganizmalar sayesinde parladığı anlarda ay ışığının su yüzündeki gölgesini andırır. Ay balıklarının yüzgeçleri sivridir ve köpekbalığınınkine benzer. Sudan dışarıya dikilen sivri yüzgecini görenler, ay balığını köpek balığı zannedebilirler, ama ay balığı çok sakin bir hayvandır, örneğin kendine yaklaşan dalgıçları çok sakin karşılar. Vücutları, fugu balığında ve bazı diğer Tetraodontiformes takımına ait balıklarda görülen tetrodotoksin zehirini üretebilir. Eti yenilmediğinden, insanlar için hiçbir değeri olmasa bile ay balıklarının sayıları denizlerin kirlenmesiyle azalmaya devam etmektedir.